Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény

Cím:
8000 Székesfehérvár, Malom u.2.
Tel.: (HM) 06-22-542-811 / 5608
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Gyűjteményvezető: Rangel István
E-mail: rangel.istvan |kukac| regiment.hu
 
Nyitva tartás: munkanapokon 9:00 - 15:00
Az emlékgyűjtemény egész évben ingyenesen látogatható.

Székesfehérvár történelmét tekintve méltán nevezhető katonavárosnak, hisz fekvése és közigazgatási, hadászati jelentősége okán emberemlékezet óta a hadak útjába esett. A város helyőrségének történetét bemutató gyűjtemény a Zichy liget sarkán, autentikus helyszínen, az egykori magyar királyi 17. honvéd gyalogezred, majd a magyar királyi ?Szent István? 3. honvéd gyalogezred laktanyájában, a jelenlegi Helyőrségi Klub épületében lelt otthonra 2009-ben.

A gyűjtemény a város katonai alakulatinak fennmaradt emlékein keresztül dolgozza fel a késő középkortól napjainkig eltelt mintegy négy évszázad történetét. A látogató betekintést nyerhet a környékről toborzott vagy a városban állomásozó katonák sorsába a XVIII. századtól a térséget érintő háborúk eseményeiben, majd az 1848-49. évi nemzeti függetlenségi küzdelemben. Figyelemmel kísérheti a város ?házi ezredeinek? hősies küzdelmét az első és második világháború itáliai és oroszországi hadszínterein. Tárgyi emlékekben ugyancsak gazdag a XX. század második felének helyőrségét bemutató terem, ahol a történelem kézzel fogható közelségbe kerül. Az állandó kiállítás a város jelenlegi alakulatainak bemutatásával zárul, kitérve a jelenkor katonájának békebeli és missziós feladataira.
 
Székesfehérvár helyőrség történetének tárgyi és írásos emlékei mérföldkövek egy olyan úton, ami a kötelességtudat, a becsület és a hazaszeretet mentén vezet. Ez az út pedig - reményeink szerint - még sokáig nem ér véget. Dr. Benkő Tibor vezérezredes gondolatát idézve: ?A tárlat üzenetet közvetít, tanít és nevel.? A kiállítás megtekintése után méltán töltheti el büszkeség a látogatót, ha egyenruhás elődeire emlékezik. Szeretettel látjuk Önt is a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény látogatói között!