Tűzoltó Múzeum
Nyitvatartás: naponta 8:00-17:00 óráig

Cím: Tűzoltólaktanya, 8000 Székesfehérvár, Szent Flórián körút 2.
Postacím: 8001 Székesfehérvár, Pf. 208.
Tel.: (22) 311-063
Fax: (22) 333-751
E-mail: florian |kukac| tuzoltosag.alba.hu

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának Múzeuma a Székesfehérvári Tűzoltó Egylet alakulásának 125. évfordulóján rendezett Országos Tűzoltónap keretében - 1998. május 1-jén - nyílt meg. Az önkéntes tűzoltók történetének és múltjának feltárását, emlékeinek gyűjtését a Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány kezdeményezte.

A kiállítás időrendi sorrendben mutatja be a városi tűzvédelem fejlődésének történetét. Külön figyelmet fordít a legnagyobb, az 1843. szeptember 5. és 11. között városrészeket elpusztító tűzesetre. A tűzoltószerek, eszközök bemutatásán túl, levéltári és múzeumi dokumentumokkal ismerteti a tűzvédelem és tűzrendészet, majd az önkéntes, utóbb a hivatásos tűzoltóság működését. A kiállítás látványos része a XIX. század közepét idéző enteriőr; amely a tűzoltók áldozatos munkáját szemlélteti. A múzeum egyik legszebb darabja a Szent Flórián zászló a múlt század 70-es éveiből, valamint a tűzoltók védőszentjének szobra. A kiállításon láthatók az egykori tűzoltó egyenruhák, díszsisakok, emlékérmek.

A tárlat a II. világháborús időszak légvédelmi feladatait is ellátó tűzoltók munkájának megörökítésével, valamint az ezt követő 1948-ig terjedő időszak bemutatásával zárul.